Продукти
СМРЪЧКУЛА /MORCHELLA CONICA/ MORCHELLA ESCULENTA/
- обща информация:
СМРЪЧКУЛА ЕСКУЛЕНТА
Oт семейство Morchellaceae. У нас Обикновена смръчкула, Мръчукла, Бучка гъба, Шарденче, Корминка. Състои се от шапка и пънче. Плодното тяло е до 20 cm на височина. Среща се в разнообразни месообитания: овощни градини, храсталаци, речни корита, места край пътища и пътеки, в гори и техните покрайнини. Вероятно образува микориза с различни дървета и храсти, но начинът на взаимодействие между гъбата и растенията не е изяснен докрай. Плодните тела се образуват поединично или на групи около живи ясени (Fraxinus), брястове (Ulmus), тополи (Populus), ябълки (Malus), круши (Pyrus) и други. Също така плодни тела се намират около умиращи и наскоро умъртвени дървета. Плододава през пролетта, главно през месеците април и май. Видът е разпространен предимно в низините и ниските части на планините. В някои райони се намира често или инцидентно, а другаде е неоткриваем.
СМРЪЧКУЛА КОНИКА
Шапката е с форма на яйце, леко стеснена в горната третина. Повърхността е подобна на мрежа. Гъбата е висока, с тъмножълт цвят. Пънчето е високо 3-4 см, широко 1-2 см, нагънато на едри дялове, с цвета на шапката. Плодовото месо е с бял цвят, със зърнеста структура, много тънко и чупливо, вкусно. Расте на алкални и глинести почви, по стари пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци, като предпочита райони на горските видове бряст, ясен и топола. Най-често се намира под падналите листа. (събиране – ІV – V месец).
Смръчкулата е ядивна гъба, със силен аромат, подходяща за супи и подправки след изсушаване
Произход - България
Видове - прясна, замразена и сушена
Култивиране - горски
Сертифициране - IFS, ISO 9001 и 22000
Размери - не калибрирани
Достъпност:
Опаковка за замразени/ IQF - 6-10кг кашон и по спецификация или опаковка на клиента